Berindei : Edificare 

28.11.2019 – 23.02.2020

Curator : Erwin Kessler

Muzeul de Artă Craiova

Palatul Jean Mihail


Joi, 28.11.2019, de la orele 18.00 va avea loc vernisajul expoziției Berindei : Edificare, la Muzeul de Artă Craiova, Palatul Jean Mihail. 


Organizată în colaborare cu MARe/Muzeul de Artă Recentă din București, expoziția retrospectivă reunește peste 40 dintre lucrările unuia dintre dintre cei mai inaccesibili și impenetrabili artiști români din a doua jumătate a secolului XX: Gheorghe Berindei (1921-1999). Cel mai frecvent complet ignorat de public, dar și de istoricii de artă și de curatori, deși uneori este văzut drept veritabila eminență din spatele întregului curent neo-ortodoxist din arta și cultura națională (înfiripat între anii ’60 și ’80), Gheorghe Berindei este un model de existență și de activitate artistică pentru tot ceea ce a însemnat geneza și dezvoltarea acelei arte care a constituit o alternativă la arta oficială a regimului comunist. 


Cu o operă restrînsă ca dimensiuni, lucrată în secret și cu extremă stăruință, Berindei a deschis doar o singură expoziție personală în timpul vieții, în 1987, la galeria Căminul Artei. Berindei este pilduitor pentru asimilarea modernității în matca tradiției, sub presiunea trăirii traumei sociale în timpul dictaturii, dublată de angajarea în performanța spirituală privată, pentru a sintetiza sau cristaliza o formulă culturală și umană crucială în renașterea conștiinței din cenușa totalitarismului. Pictura lui Berindei, tot mai abstractă și ermetică odată cu maturizarea artistului, combină repere pregnante precum divizionismul și cromatismul violent de tip Van Gogh și Țuculescu, la început, cu fuziuni ulterioare surprinzătoare între tectonica formală modernistă a ultimei Școli pariziene postbelice (de la Poliakoff la Nicolas de Stael) și reflexele geometriilor secessioniste, sofisticate și misterios-decorative, de tip Koloman Moser, piratate, prin speculații numerologice și mistice, spre veritabile edificii simbolice dens structurate și încifrate. 


Expoziția Berindei : Edificare conduce la descoperirea unui continent artistic nou, care a fost însă mereu acolo, sub stratul subțire pe care au circulat numeroase idei și practici artistice curente mult mai vizibile. Alături de expoziție, catalogul omonim coordonat de Erwin Kessler este rezultatul unei cercetări de lungă durată și constituie o primă conturare monografică a parcursului artistic și social al lui Gheorghe Berindei. Co-autorii Carola Chișiu și Cristian Vechiu contribuie cu o prezentare a biografiei extrem de accidentate a artistului, impregnată cu opacități ce țin chiar de natura personajului în cauză și de modelul uman pe care l-a creionat, la care se adaugă o catalogare, periodizare și sistematizare a corpusului artistic care îi poartă semnătura, dar și o explorare a reperelor teologice complexe, inextricabil țesute în corpul metanoetic, greu de străpuns, al tablourilor sale aparent pur abstracte, dar care reflectă vizual o experiență religioasă proprie, ghidată de concepții isihaste.


Volumul propune și o poziționare a omului și a operei în contextul mediului său de referință imediat, prin cele două interviuri inedite realizate cu acest scop, unul cu Ion Grigorescu, iar celălalt cu Mihai Sârbulescu. 


Expoziția împreună cu catalogul constituie un ansamblu și o încercare de coroborare a tuturor datelor disparate, într-un mănunchi de opere relevante, de informații și aprecieri critice capabile să dea substanță, coerență și direcție acestei nebuloase majore a artei românești recente – Gheorghe Berindei.

Muzeul de Artă Craiova vă invită vineri 27 septembrie 2019, orele 15:00- 17:00 să experimentați Extinction Room (Hopeless.) - instalație audio performativă semnată de artistul Sergiu Matiș.

Extinction Room (Hopeless.) este parte din evenimentele speciale ale expoziției BRÂNCUȘI- SUBLIMAREA FORMEI ( curator Doina Lemny), deschisă în perioada 1 octombrie 2019 - 2 februarie 2020 la BOZAR Bruxelles, în cadrul Europalia-România.

Evenimentul este prezentat în premieră la Craiova, după ce acesta a avut premiera națională la eXplore festival #14 - Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival , 20 - 21 septembrie 2019, la WASP Working Art Space and Production, urmată de o prezentare în cadrul Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț - 24 septembrie 2019.

Alcătuită din înregistrări sonore ale unor specii de păsări dispărute sau pe cale de dispariție, lucrarea Extinction Room (Hopeless.) explorează ideea de natură în societatea occidentală și reprezentarea acesteia în produse artistice și culturale, într-un moment în care specialiștii de mediu ne-au dat permisiunea de a ne panica.

Publicul va fi ghidat printr-un peisaj sonor dezvoltat în colaborare cu compozitoarea AGF (aka Antye Greie). Protagoniștii vor povesti cum aceste specii au dispărut, în timp ce ascultăm chemările, strigătele și cântecele lor din difuzoarele care atârnă în spațiu ca niște cuști. Narațiunile despre dispariția păsărilor se vor împleti cu miturile, legendele și tradițiile despre ele. Cântece și dansuri folclorice vor fi reamintite și reanimate. Încărcătura emoțională va fi augmentată de performeri, care îi vor îndruma pe vizitatori prin aceste experiențe traumatizante.

Primul stadiu din Extinction Room (Hopeless.) a fost prezentat în iunie 2019 la Art Radionica Lazareti, în Dubrovnik. Lucrarea va fi ulterior prezentată în septembrie 2020, la Berlin, în cadrul Tanznacht.

Sunetele păsărilor sunt utilizate prin amabilitatea Bibliotecii Macaulay din cadrul Laboratorului de Ornitologie Cornell și a Fundației Xeno-canto.


Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național


Sergiu Matiș este coregraf născut în Cluj-Napoca, România, în 1981. Locuiește și lucrează în prezent în Berlin, Germania. Practica lui - „visible thinking body” -, o metodă de a gândi corpul în mișcare, este la baza spectacolelor sale. Contaminat cu tehnica baletului la o vârstă fragedă în România proaspăt post-comunistă, Sergiu caută acum o nouă virtuozitate. Influențat de diferite tehnologii, revizitează diferite fragmente din istorie, navigând arhivele - atât personale, cât și cele aparținând istoriei dansului occidental. Scrie texte performative pentru spectacolele sale, coregrafiind semnificații și idei, flirtând în același timp cu poezia și teoria, la care adaugă o mică doză de obscenitate viscerală și zgomote groovy. Vocea dansează la fel de mult ca și corpul într-un spectacol de Sergiu Matiș.

Parteneri : Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Muzeul Național de Geologie - Institutul Geologic al României, Muzeul de Artă Craiova

Parteneri media : Radio România Cultural, Modernism, Revista ARTA, Revista Zeppelin, FEEDER, IQads, România Pozitivă

https://www.facebook.com/events/768972230200278 /

www.exploredancefestival.ro

wwww.waspmagazine.com
www.4culture.ro

Credit foto: © Philip IngmanCOLECȚIA DE PICTURĂ ROMÂNEASCĂ MODERNĂ

Ion Țuculescu

Peisaj de iarnă cu zăpadă abundentă, la margine de oraş, judecând după căsuţele modeste care au arborat la vedere două steaguri tricolore şi unul roşu.

Iosif Iser

Portret compozițional reprezentând o odaliscă, femeia din haremul turcesc. Stă întinsă la orizontală pe un pat colorat, sprijinită în perne,întoarsă cu spatele.

Ștefan Luchian

Peisaj de câmpie reprezentând o toridă zi de vară. În prim plan un lan de grâu luminos, în care se vede silueta unei fetițe ce stă dezorientată, abătută, lângă o turmă de oi.

Nicolae Grigorescu

Peisaj ce reprezintă biserica unui sat, albă cu pictură exterioară, cu turlă răsărind dintr-un peisaj întunecat cu vegetație, cu mult verde crom închis și sienă naturală.

Nicolae Tonitza

Compoziție de mari dimensiuni din viața cotidiană, reprezentănd o curte cu un registru de case modeste , desfașurate pe orizontală.

EXPOZIȚII DE ARTĂ TEMPORARE

MAGAZIN