Marian Zidaru - ePOCALIPS@

26.10.2017 - 28.02.2018

curatori: Mihaela Velea, Cătălin Davidescu

Muzeul de Artă Craiova

Palatul Jean Mihail

ePOCALIPS@ (după ZIDARU) a început joi, 26 octombrie 2017, ora 18:00 la Craiova și s-a petrecut simultan în trei spații expoziționale din centrul orașului: Muzeul de Artă Craiova, Galeria ARTA a Uniunii Artiștilor Plastici din România - Filiala Craiova și Teatrul Național „Marin Sorescu”. Cu ocazia vernisajului, artistul a susținut un performance de notorietate pentru creația sa: Îngerul călător, creând prin acest gest simbolic un liant între cele trei spații expoziționale care i-au găzduit opera.

Pornind de la recuzita evenimentului eschatologic profețit și chiar exersat (pe alocuri) de-a lungul mileniilor de existență umană, ePOCALIPS@ artistului Marian Zidaru a fost imaginată ca un construct vizual cu ajutorul căruia putem evada din letargia mentală impusă existenței noastre de către politica consumerismului generalizat. Ne aflăm în fața unui demers care caută să ne stimuleaze reacția, propria opinie vis-à-vis de efectul narcotizant și defectele epocii contemporane. Este un discurs artistic excesiv de critic, o atitudine alimentată de confuzia și ipocrizia lumii în care trăim. Captivi într-un spațiu pervertit, contaminat de impostura politică ori religioasă, suntem forțați să exersăm permanent supraviețuirea. Însă existența într-un astfel de mediu devine devastatoare, iar societatea care se „construiește” după aceste precepte alimentează în mod inevitabil haosul și alienarea.

Expoziția a fost recalibrată la jumătatea lunii decembrie 2017 printr-un nou eveniment: ePOCALIPS@ reloaded. A fost momentul revelator al unei reconstrucții, prin inserția unor lucrări- statement, dar și o propunere de revizitare a expoziției de la Muzeul de Artă, în noua sa variantă up-grade. Această revitalizare a spațiului nu s-a limitat doar la corpusul expoziției, ci a migrat în expunerea de bază a muzeului, gestul reprezentând mai mult decât o simplă creștere în densitate a ePOCALIPSEI , devine un semn ce se o invadare a spațiului înconjurător.

Dovadă palpabilă a acestui nou univers, descoperit și explorat de Marian Zidaru, albumul expoziției conține materialul descriptiv relevant pentru conservarea imaginii acestui locus-eveniment: reproduceri după formele de artă ce îl populează și aparatul teoretic explicativ cu ajutorul căruia toți cei interesați se pot orienta prin geografia sa specifică.

Creată într-un moment de deplină maturitate artistică, ePOCALIPS@ nu a dorit să se formuleze ca o expoziție retrospectivă, ci ca una de impact. Este cel mai amplu proiect Marian Zidaru, ce nu caută să sedimenteze neapărat o imagine iconică a artistului, ci testează reacția organismului artistic contemporan la noul implant, menit să producă o integrare în noile condiții de mediu estetic.

Marian Zidaru este unul dintre cei mai reprezentativi sculptori români contemporani, fiind unul dintre vârfurile de lance ale scenei artistice de la sfârșitul anilor ’80 până în prezent. A absolvit Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, obținând de-a lungul timpului burse de studiu și rezidențe în Italia și Germania. Are numeroase participări la importante expoziții internaționale dintre care amintim: „Bienala Internațională de Artă” din Sao Paolo Brazilia (1991), „Bienala de Artă de la Veneția” (1995), Bucharest nach ’89 Ludwig Forum”, Germania (1997), „Bienala de Arhitectură Veneția” (2008), Bienala Internațională de Desen de la Cleveland, Anglia (1985) -  unde a obținut Premiul al II lea. Expozițiile sale personale sunt de fiecare dată o provocare pentru public și beneficiază de aprecierea unora dintre cei mai importanți curatori ai momentului: Erwin Kessler, Magda Cârneci, Ruxandra Balaci, Dan Popescu, Anca Vasiliu, Diana Dochia. 

Lucrările lui se află în colecții muzeale precum: Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul de Artă Recentă, Muzeul de Artă Craiova, Guggenheim Museum New York, State Picture Gallery Munchen, Ludwig- Forum Museum Aachen, Ludwig Museum Budapesta, Colecția de Artă a Casei Regale a României dar și în importante colecții particulare din Europa, Statele Unite ale Americii și Asia.